Goeree als voorbeeld voor fusie Hoeksche Waard

harryvanwaveren_dordrecht

copyright foto: Wethouder Harry van Waveren. © DIJKSTRA, ROEL

Nu de fusie van de Hoeksche Waard met rasse schreden dichterbij komt, moeten ook bedrijven zich beraden over hun toekomst. Wethouder Harry van Waveren ziet het voorbeeld op buureiland ‘Goeree’.

Dordrecht heeft een maritieme uitstraling en het Westland zet in op de voedingsindustrie. Maar op welk vlak kan de Hoeksche Waard zorgen voor een lange levensduur?

Wethouder Harry van Waveren van Oud-Beijerland maakt zich een beetje zorgen nu de mogelijke fusiedatum van 1 januari 2019 steeds sneller op het eiland afkomt. Hij mist een vast aanspreekpunt voor de vele bedrijven en zou graag clusters zien op het gebied van bijvoorbeeld voeding, zorg, landbouw of de technische sector.

,,Het eiland vergrijst”, zegt hij. ,,En de vergrijsde werknemers in de bedrijven moeten worden vervangen. Dan ben je als regio toekomstbestendig. Het zou mooi zijn als bedrijven zouden samenwerken om ervoor te zorgen dat er extra banen kunnen worden gecreëerd. Een mooi voorbeeld daarvan is te vinden op Goeree-Overflakkee.”

Want op dat eiland, waar in 2013 vier gemeenten fuseerden tot één gemeente, werken de ondernemers continu samen. Mike Dreisch uit Ouddorp en Marlies Mulder uit Den Bommel waren vanaf het prilste begin betrokken bij de Federatie Ondernemers Goeree-Overflakkee. Het doel: de kracht van dertien losse ondernemersverenigingen bundelen, Fogo. Dreisch: ,,Zelf was ik een gigantisch grote tegenstander van de herindeling. Economisch gezien klopt dat niet. De provincie wil namelijk een sterk bestuur en kijkt nauwelijks naar de ondernemers. De Fogo is nu een krachtige partner.”

Krimp

Maar tijdens de herindelingsgesprekken werd duidelijk dat, net als de Hoeksche Waard, het eiland aan het vergrijzen was. Het eiland zou krimpen. ,,De grootste bedreiging van de welvaart in je regio”, zegt Mulder. ,,Krimp is vreselijk voor ondernemers. Daar moest dus iets aan gebeuren.”

En dus staken de ondernemers op Goeree de koppen bij elkaar in een poging de krimp te stoppen en om te zetten in groei. ,,Alleen bedrijven creëren welvaart”, is Dreisch overtuigd. ,,Vooral hoogwaardige banen creëren nieuwe banen. Want een hbo’er geeft zijn geld weer uit bij de bakker, die op zijn beurt misschien weer nieuw personeel kan aannemen. Het is een cirkel.”

Alle ideeën om banen vrij te maken, komen samen in Smart Water. Het doel is om voor 2025 zo’n 1.600 banen te creëren en de lokale economie met zo’n 400 miljoen euro te laten groeien. Dan kan volgens de ondernemers door innovatieve (water)technologieën te ontwikkelen in de leef-, voedsel- en energiesector via een regionaal netwerk van ondernemers en andere partners, zoals de gemeente.


De ‘ondernemerskoers’ vormt inmiddels de leidraad voor de toekomst van het eiland. Mulder: ,,Zowel de gemeente als de provincie had modules over hoe de toekomst er uit zou komen te zien. Daarin hebben wij het Smart Waterprogramma losgelaten en onze resultaten waren heel positief. De provincie heeft ons programma toen direct omarmd. En het scheelt enorm dat we een gemeente hebben die het goed voor heeft met ondernemers.”

Scholen

Smart Water draait grofweg op drie ‘pijlers’. De overheid, de ondernemers en scholen. Vooral die laatste categorie is van groot belang om uiteindelijk voor werkgelegenheid en jonge inwoners te zorgen.

Met een sterke ondernemersfederatie worden de mogelijkheden voor zowel scholen als bedrijven veel groter dan als zij op eigen titel opereren, stelt Mulder. Scholen stemmen zelfs al hun lesprogramma’s af op het Smart Waterproject. Dat gaat inmiddels zo goed dat zelfs de Hogeschool Rotterdam een minor Smart Water aanbiedt.

In die minor wordt geleerd hoe als ondernemer om te gaan met de specifieke eigenschappen van het eiland Goeree-Overflakkee. Mulder: ,,Wij geloven heel erg dat wonen volgt op werk. Zomaar huizen bouwen werkt niet. Maar als je zorgt dat er werk is, willen die werknemers vanzelf dichtbij hun werk wonen.”

In het ideale scenario brengt de student zijn geleerde kennis op Goeree in de praktijk, start een bedrijf en besluit hij zich er vervolgens ook definitief te vestigen. ,,Dan lost de krimp zichzelf op.”

De twee ondernemers denken een formule te hebben gevonden die op elke regio kan worden toegepast. Dus ook op de Hoeksche Waard. ,,De mogelijkheden van de Hoeksche Waard zijn enorm”, zegt Dreisch. ,,Als we morgen naar de Hoeksche Waard zouden gaan, hebben we binnen een jaar het Smart Water voor de Hoeksche Waard bedacht. Het begint ermee om de hersenen bij elkaar te brengen. Dan ontstaan er briljante ideeën.”

bron: http://www.ad.nl/hoeksche-waard/goeree-als-voorbeeld-voor-fusie-hoeksche-waard~ad263bab/