Geen gratis plastic zakken meer op de Markt Plein ’40-’45 te Amsterdam

Afval

Sinds 1 januari 2014 geven de marktkooplieden op Plein ’40-’45 in Amsterdam Nieuw-West géén gratis plastic zakjes meer aan hun klanten. Marktbezoekers worden daarom aangeraden dinsdag tot en met zaterdag hun eigen boodschappentas mee te nemen of een tasje te kopen bij de marktkramen.
Bij de groenteboeren liggen mandjes klaar waarin klanten hun aankopen kunnen verzamelen en vervolgens afrekenen bij de koopman. Op de markt van Plein ’40-’45 werden duizenden plastic zakjes per dag gebruikt. De meeste van deze zakjes belandden na één keer gebruik bij het afval en heel veel zakjes waaiden weg en zorgden voor zwerfafval en overlast in de buurt.

In Europa is op dit moment een wet in voorbereiding die moet zorgen voor de afschaffing van gratis plastic tasjes. Stadsdeel Nieuw-West loopt voor op deze wet en is hiermee de eerste markt van Amsterdam waar geen gratis tasjes meer beschikbaar zijn.

De Zakenpartner is de initiatiefnemer van dit project en heeft het stadsdeel en de markt begeleid naar een soepele uitwerking van deze, voor de marktkooplieden, ingrijpende maatregel.